Повече от 10 милиона скиори по целия свят избират престижни ски курорти за своите зимни ваканции всяка година. На пазар, който може да бъде силно конкурентен, как можете да получите най-добрия доход от наем на вашия ски имот? Кои са най-важните неща, които трябва да запомните? Разглеждаме предизвикателствата и как да ги преодолеем.

Преди да сте закупили ски имота

Някои от най-важните решения, които влияят на размера на приходите от наем, които един ски имот може да генерира, се вземат още преди да сте го закупили. Това са основните неща като размера на имота, местоположението, изгледите и ориентацията.

Ски имот, апартамент в Боровец например, който е далеч от лифтовете, пистите и курортния център, може да е по-евтин и да предлага много „уединение“, но ще бъде много по-трудно да се наеме, тъй като това са нещата, които скиорите искат, когато посещават. От друга страна, най-скъпите ски имоти са тези, които са близо до или директно върху пистите и на кратка разходка от лифтовете и центъра. Така че в началото много зависи от вашия бюджет и типа ски имот, който искате.

Размерът може да има значение

Много малко хора, които купуват ски имот във известен курорт, купуват такъв само с цел да го отдават под наем. Техният ски дом винаги ще бъде проектиран за тях, за размера на семейството им или ако искат да доведат и групи приятели. И така, колко голямо значение има размерът, когато става дума за доход от наем?

Повече легла, повече приходи от наем

Звучи очевидно, но си струва да се каже. Колкото повече легла може да побере един ски имот, толкова повече приходи от наем може да генерира, защото повече хора могат да останат там.

„Въпреки че е вярно, че общото правило е, че най-успешните имоти под наем са тези, които могат да поберат най-много гости, това не означава, че можете да вмъкнете апартамент с четири спални в пространство от 65 кв.м и да правите много приходи от наем – никой ще иска да остане там“, обясняват експертите. „Някои ски имоти имат екстравагантно използване на пространството, като например огромна всекидневна, но след това имат само две спални, което означава, че може да се почувства чудесно просторно, но потенциалът за отдаване под наем е ограничен.“

Един популярен начин за заобикаляне на това е търсенето на имоти тип общежитие или закупуването на апартамент с една или повече стаи „кабини“. Общежития (на френския принцип поне) са стаи, в които са вградени двуетажни легла, често достатъчно големи и за възрастни, но обикновено използвани от деца. Те могат значително да увеличат броя на леглата, които един ски комплекс може да предложи.

Кабините са малки спални, обикновено по-малко от 10 кв.м., в които има едно или две единични легла. Тези дискретни стаи са хитри начини за допълване на броя спални, с които разполага ски комплексът. Все още е често срещано явление днес да видите модерни и просторни ски апартаменти за продажба дори във Френските Алпи с една или повече кабинни стаи..

Технологията промени всичко

Начинът, по който технологията се подобри, направи голяма разлика в начина, по който ски имотите, особено ски апартаментите, се отдават под наем и това е нещо, което купувачите на ски имоти трябва да знаят днес.

Преди появата на уебсайтове като Airbnb в края на 2000-те, хората просто резервираха ски ваканция и получаваха апартамент спрямо цената си. „Тогава не можеше да избираш дали да е приземен, втори етаж или мезонет“, добавя Лийч. „Хората бяха склонни да се появяват и да получават това, което имат, нещо подобно на хотел. Но с подобряването на технологиите хората вече са по-способни да избират точния апартамент, който искат, или какви характеристики трябва да притежава апартаментът. Така че концепцията за закупуване на по-евтин апартамент в сграда без гледка, но получаване на същата доходност от наем, всъщност вече не съществува.“

Днешните ски туристи искат да видят всичко, което апартаментът им може да предложи, от гледката до камината, всички стаи, понякога с виртуална реалност или 360° снимки. Ето защо, когато купувате имот, е важно да вземете предвид тези подробности, тъй като те ще повлияят на наемната стойност на имота.

Екстрите могат да помогнат, но основните неща са най-важни

Когато купувате ски имот днес, много обичайно е купувачът да може да добави допълнителни екстри като джакузита на балкона или вип сауни или турски бани в апартамента. Такива екстри ще изглеждат много добре, когато става въпрос за отдаване под наем на имота, но доходът от наем може да не изплати веднага такива артикули.

„Наличието на пентхаус с гледка, плюс екстри като сауна или хидромасажна вана, допринася за желанието, но основните неща като вътрешно оформление и дизайн са по-важни“, казват експертите. „Хората обичат да си представят, че релаксират в сауната в края на деня, но ако видят, че семейството им трябва да се натъпче в жилищната зона, защото пространството е използвано за спа център, тогава е малко вероятно да резервират имота. Всички екстри трябва да се обмислят внимателно и да се избират само ако са нещо, което собственикът наистина иска за себе си.

Когато притежавате ски имота

Имате ключовете за чисто новия си имот за ски и освен горещото желание да излезете и да му се насладите, сега искате той да генерира приходи от наем. Това е обезсърчаваща задача за повечето и за тези, които искат да генерират възможно най-много приходи от наем, е важно да направят избор за това колко време трябва да инвестирате. За щастие има няколко различни начина, по които можете да наемете ски имот и всеки от тях изисква различни нива на участие от страна на собственика.

Получаване на местна помощ

Първо, можете да се обедините с местна компания за управление на отдаване под наем, която ще наеме имота вместо вас. Тук се съгласявате кои седмици искате през сезона за вас и след това те ще осигурят пълен пакет за посетителя, в останалото време, включително настаняване, кетъринг и др. услуги, ако е необходимо. Те ще направят фотографиите и видеата, ще създадат обява и ще направят всичко възможно, за да представят за наемане вашия имот. След това получавате процент от приходите от наем, а те взимат такса за услугата.

Направи го сам

Ако имате време и енергия да се справите сами с управлението на отдаването под наем, е възможно да генерирате приходи от наем на ски имот, дори ако се намирате другаде. Ще трябва сами да правите всички фотографии и видеа, да създавате обяви в различни уебсайтове като Airbnb и след това да управлявате клиентите, когато идват на посещение. Ще трябва да организирате чистачи, ключодържатели и евентуално посрещане и транспорт. Така, въпреки че няма да се налага да плащате такса на агенция за управление на наема, което означава малко по-висок нетен доход от наем в джоба ви, управлението ще отнеме значителна част от времето ви.

Нека големите момчета го правят

Другият вариант, който е по-често срещан при по-големи имоти, като хижи и големи апартаменти или мезонети, обикновено на първокласни места, е да се обърнете към голяма компания за луксозни имоти под наем. Ако вашият имот отговаря на типа търсене, което имат и може да се намери споразумение, те ще блокират резервацията на хижата през по-голямата част от сезона и ще ви платят еднократна сума за наем за целия период. Това е много прост подход и въпреки че често може да се генерират повече приходи от наеми, ако собственикът трябваше да отдава своя ски имот самостоятелно, при голям имот има дори повече неща, които трябва да се вземат предвид, като пълен кетъринг и обиграни готвачи .

Независимо кой маршрут изберете, все още има редица начини, по които можете да увеличите максимално потенциала за отдаване под наем на вашия ски имот.

Снимките са всичко

Независимо дали го правите сами или се управлява от управляваща компания, уверете се, че снимките са възможно най-добрите. Това първо изображение, което човек вижда, често определя дали иска да остане в ски имота или не. Надяваме се, че ще имате имот с хубав интериорен дизайн, който отразява търсенето на съвременния скиор, но всяко изображение трябва да разказва история за имота, както и да е описателно.

Избягвайте да използвате летни снимки за маркетинг на зимни наеми. „Това е често срещана грешка, която хората правят, да се опитат да направят обява за отдаване под наем, която да работи целогодишно“, коментира Лийч. „Ако собственикът иска да генерира приходи от наем през лятото, тогава трябва да внимава с фотографията. Летните посещения често се резервират в последния момент или поне след приключване на ски сезона. Никой, който посещава през зимата, няма да иска да види имота без сняг.

Помислете както за големите детайли, така и за малките

Повечето сайтове за ваканционно отдаване под наем като Airbnb, Abritel или TripAdvisor препоръчват добавяне на 24 снимки към обявите. Очевидно снимането на едно и също нещо 20 пъти няма да предложи нищо на зрителя, но е важно да снимате малки детайли и уникални елементи от имота, както и големите.

Посетителите оценяват характера, който настаняването може да предостави, така че подчертайте оборудването, което придава чар на имота: камина, оригинални декоративни елементи или дори типични материали като дърво или камък. Те могат да бъдат също толкова важни, колкото показването на всекидневната, балкона и кухнята.

Малък допълнителен съвет: направете мястото оживено, като запалите камината, свещите и използвате мека мебел, за да внесете топлина в мястото. Една добра компания за управление на наеми би трябвало да може да ви посъветва по този въпрос.

Впрегнете въображението

Хората очакват с нетърпение почивката си на сняг много дълго време. Ако вашият имот се конкурира сред хиляди други, трябва да опитате и да предложите нещо различно.

Рекламата или обявата за ски имот под наем трябва да бъде точна и изчерпателна, но също така трябва да разпалва въображението на читателя. Трябва да позволите на хората да мечтаят, да проектират себе си в почивките си в планината.

Идеята е да се разкаже история на бъдещите посетители, като същевременно им се даде практическата информация за имота, от която се нуждаят.

„В хижата има всекидневна с голям диван и камина“

„След ден на пистите се върнете и се отпуснете на големия разтегателен диван във всекидневната пред откритата камина, която гледа отвъд покривите към долините под тях.“

Това е същата информация, но с напълно различно ниво на въздействие. Отново, една добра компания за управление на наеми трябва да може да се справи добре с това.

Не предполагайте, че хората познават курорта и ски района

Въпреки че скиорите често се връщат в ски курорта, който обичат, от време на време, година след година, не всеки ще знае какво може да предложи вашият курорт и как вашият имот се възползва максимално от мястото, където се намира.

Обяснете курорта, неговите ски екстри, колко е добър за семейства и размера на преживяването

Бъдете много ясни относно близостта до най-близките писти, лифтове, ресторанти, супермаркети, магазини за ски под наем, билетни каси, барове, кафенета, пекарни, ски училища, всичко, за което се сетите. Говоренето за дейности наблизо и околната среда около имота също е важно. Например, има ли добра зона наблизо, където децата да карат шейна след ски.

И накрая, внимавайте да не забравите не-скиорите. Днес не ски дейностите се умножават в курортите: ходене със снегоходки, писти за тобоган, планинско колоездене на сняг, скутери за сняг, кучешки впряг, забавни и водни центрове… списъкът е дълъг. Помислете за тези хора, като ги споменете във всички дейности, които не са ски, лесно достъпни от вашия имот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *