1. Вал д’Изер, Франция; Вал д’Изер по залез слънце

Ски легендата Жан-Клод Кили превърна родния си град в един от най-известните ски курорти в Европа след спиращия дъха три златни медала на Зимните олимпийски игри в Гренобъл през 1968 г. Val d’Isere споделя високата долина със съседния Tignes, за да осигури повече от 300 километра взаимосвързан ски терен , обслужван от повече от 150 ски лифта.

Долината, заобиколена от върхове, които осигуряват ски на височина до 3450 метра, е част от Parc National de la Vanoise. Надморската височина осигурява сняг през късната пролет; карането на ски на Glacier du Pisaillas обикновено продължава през юни и често през юли.

Val d’Isere и Tignes предлагат едни от най-добрите ски за експерти, с повече от две дузини предизвикателни черни писти. Но това е изключителният терен извън пистите, който е признат опитни скиори.

Карането на ски извън пистите в Tignes е до голяма степен над линията на дърветата. За 45-градусови тръпки (и изключителна природа) отидете до северната стена на Pramecou; наемането на водач е силно препоръчително тук, дори и за опитни алпийски скиори.

 

  1. Кортина д’Ампецо, Италия

Петте накъсани върха на Чинкуе Тори придават на престижната Кортина д’Ампецо най-красивата обстановка сред всички ски курорти в Италия . Известна само на запалените скиори, преди да бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 1956 г., Кортина се превърна в сензация за една нощ заради прекрасния пейзаж, хотелска уредба и цялостна обстановка. Да си закупите ски апартамент или вила тук е една сбъдната мечта за всеки.

 

Градът все още определено е от висок клас, но карането на ски тук е изненадващо изгодно, до голяма степен благодарение на скъпия Dolomiti Superski Pass . Това дава достъп до лифтовете и пътеките на дузина курорти, повечето свързани, за да осигурят близо 400 километра свързано ски приключение. Включени са няколкото ски града между върховете, известни като Gruppo del Sella, и ледника Marmolada ; цялата тази област е включена в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.

 

Повече от три дузини лифта само в Кортина превозват скиорите от центъра на града до снежните полета по гребените на най-високите хребети, от които те могат да карат ски обратно в града с едно вълнуващо спускане или да прекарат деня на снежните полета на висока надморска височина.

Карането на ски тук е едно от най-добрите неща за правене в изобщо, като цяло в Италия . Не само за експерти, теренът на Кортина е около половината подходящ за средно напреднали. Има също писта за бобслей и олимпийска пързалка за кънки на лед.

Открит през 2022 г., 10-местният кабинков лифт Son dei Prade-Cianzopè-Bai de Dones свързва зоните Tofana и Cinque Torri, което прави много по-лесно за скиорите да достигнат до зоната Sellaronda и Dolomiti Superski от Кортина със ските си.

 

  1. Телурайд, Колорадо, САЩ

В красива обстановка с много предизвикателни терени на надморска височина, която обещава постоянен сняг, Telluride е един от най-популярните ски курорти в Колорадо. Височината на планината Сан Хуан прави възможно базата на курорта да започне на впечатляващата надморска височина от 8725 фута, а лифтовете превозват скиорите до 12 515 фута.

Между основата и върха на лифтовете скиорите разполагат с повече от 2000 акра терен за ски . Това е тази впечатляваща вертикала и обширни терени, които водят екстремни скиори в Telluride.

Но това е и курорт за цялото семейство, със ски на всички нива и ски-в-ски планинско селище в основата, което е свързано с безплатен кабинков лифт с град Telluride. Опитните скиори могат да карат ски по стръмните пътеки директно в Telluride.

Отново местни и международни предприемачи предлагат възможности за закупуване на апартамент, вила или къща тук, в околностите.

 

  1. Нисеко, Япония

Нисеко с планината Фуджи в далечината

Нисеко с връх Йотей в далечината

Четири взаимосвързани ски курорта, на около 90 километра от Сапоро на северния японски остров Хокайдо, са известни като Niseko United; те включват Niseko Village, Grand Hirafu, Hanazono и An’nupuri. Между тях те осигуряват изключителен и разнообразен терен по склоновете на вулкан , много от пътеките са изправени пред почти перфектния конус на планината Йотей, известна като “ планината Фуджи на Хокайдо“ .

Подготвени пътеки, гористи поляни, купи с неподдържана пудра и снежни паркове покриват едната половина на планината, докато другата страна е огромен планински склон на неконтролирани приключения в провинцията, изпълнен с естествени халфпайпове, стръмни улеи и почти неограничено каране на ски покрай дърветата.

Въпреки че е известен със своите поляни и алпийски ски извън пистите, Niseko оценява повече от две трети от своите пътеки за начинаещи и средно напреднали скиори. Курортът предлага хели-ски, котешки ски, моторни шейни, снегоходки и спа центрове с горещи извори – акцент на всяко пътуване до Япония.

 

Разнообразието от дейности на Niseko за деца и неговата изключителна програма от уроци по ски и сноуборд (достъпни на английски език) му спечелиха титлата за най-добър семеен ски курорт в Япония в наградите Ski Asia Awards.

 

По-близо до центъра на Сапоро, по-малкият курорт Kiroro получава 21 метра сняг на сезон, претендирайки за най-високия снеговалеж от всеки ски курорт в света.

 

  1. Шамони, Франция; Каране на ски на Vallee Blanche в Шамони

Емблематичното име Монблан, първите зимни олимпийски игри и ски пистите с най-голямата разлика във височината в света се съчетават, за да направят Шамони един от най-известните и популярни ски курорти във Франция .

Най-високият връх в Европа с 4807 метра, Мон Блан гарантира на Шамони едни от най-добрите снежни условия в Алпите и най-дълготрайните, в смисъл на дълъг сеозн. Надморската височина е подпомогната от околните ледници за поддържане на ниски температури и прахообразна сухота. Снегът пада – и се задържа – върху някои от най-предизвикателните терени в света за скиорите.

Шамони включва няколко различни зони: Grands Montets, на надморска височина от 1235 метра до 3300 метра, предлага експертни писти с най-голямата разлика във височината в света. В ски зоната Les Houches ще откриете известната писта Verte, единствената писта в Haute-Savoia, одобрена за състезания от Световната купа.

Шамони е известен с превъзходните си извънпистови ски. Не всичко обаче е въпрос на експерти – в Les Houches има ски за всички нива, както и писти за бягане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *