Родопите са една от най-красивите планини в България, подходяща за ски спортове и целогодишен туризъм.

Като казваме туризъм, то има за всеки:

За любители на зимните спортове имаме писти в много курорти, градове и местности като Атолука, Бяла Черква, Момчиловци, Пампорово, Равногор и Юндола.

За търсачите на легенди и маршрути свързани с тях препоръчваме да посетят впечатляващото Буйновско ждрело, след това да се изкачат до площадката за наблюдение Орлово око, предлагаща невероятна гледка към Родопите.
Проследете стъпките на Орфей през могъщата пещера Дяволското гърло в Триградското дефиле, смятана за митичната Зала на Хадес, разходете се до езерата Чаира и след това се насладете на великолепието на Каньона на водопадите, преди да се преместите в комфорта на вашия спа хотел.

Не бива да бъдат пропуснати водопадите на Хайдушки дол и строителния, скален феномен – Дяволския мост (с легендарното му и фантастично отражение в реката и уникалната форма, която се получава, завладяваща всички посетители), а също и ждрелото на Буйновката река. В района е прекрасната Ягодинска пещера, която е триетажна и дълга цели десет километра. , Харамийската пещера. От една страна пещерите са безброй (това е топ 2 на районите богати на пещери в страната), от друга има такива, които заслужават да се посетят повече от един път. Това е така наречената „Южнородопска екопътека“.

Има много екопътеки като ето някои от тях – Снежанка – Пещера, Невястата, Свети дух, Каньонът на водопадите, Кечи кая – Козник екопътека, Дяволска екопътека, Пътят на ясния месец, Загражденска екопътека, Екопътека Света Неделя

А не би ли било прекрасно да можете да си купите апартамент, директно от строител в перлата на Родопите, Пампорово, за да се наслаждавате целогодишно, 4 сезона на планината, далеч от градския смог, смут и шум.

За любителите на археологията и историята има много маршрути свързани с историята на траките една от най-развитите цивилизации населявали тези географски ширини.

Една от най-интересните забележителности в този контекст е Александровската гробница, като постоянна експозиция в Музеен център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“ представя много открити експонати от периода на нейния разцвет в древността V-ІІ в.пр.Хр. Посетителите могат да се запознаят с историята на нейното откриване и подробно, поетпно проучване, да се запознаят със символиката и смисъла, който е вложен в стенописите й.

В съвсем другия край на планината, в Гоцеделчевската котловина, с гледки към по високите две планини Рила и Пирин се намира, римски град Никополис ад Нестум.

Римски мост Кемера е също така интересен, до шосето, около селото, Змеица или иначе казано, на по-малко от 10 км на изток от Доспат.

Ето и нещо, което не влиза в стандартните забавления, типични за планината – обсерваторията в Рожен

Това е най-големият действащ, астрофизичен, научен комплекс в Югоизточната част на Европа. Като част от Института по астрономия към Българска Академия на Науките тя е открита през март 1981 г. Обектът на БАН е на около двадесет и пет километра от Смолян, в красива местност до връх Рожен ( има и  дневни, и нощни посещения, за удобство и атракция на посетителите).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *